::-webkit-scrollbar { height:12px; width: 12px; background: #ffffff; } ::-webkit-scrollbar-thumb { background-color: #56a5ec; -moz-border-radius: 10px; border-radius: 10px; border: 1px solid #ffffff; }

Friday, June 14, 2013


Pengalaman Minum Air Gula (M0GTT)




semalam 12.06.2013 adalah tarikh temujanji untuk minum air gula. Pada mulanya agak gerun dengar minum AIR GULA tu. ya la daripada apa yang didengar daripada orang yang berpengalaman tak kira la kak ipar, kawan2 atau dari blog2 sumanya crita yang x best. membuat diriku semakin gerun untuk melalui test tu. ermmm...sepatutnya time routine checkup bulan lepas lagi doc suruh minum air gula tu on next day...tapi saya cakap x bole coz nak balik kampung kat Indonesia..walaupun sebenarnya saya balik kampung on next of next day (eh betul ka apa yang aq tulis ni...OH MY ENGLISH!!..huhu..). ye la klo ari sebelum nak bertolak tu minum air gula, tpaksa seharian kat klinik jak..bila masa nak rehat n prepare apa2 yg patut sebelum jalan jauh..hehe bole terima x reason saya.. =)

Jadi ari rabu 12/06.2013 adalah harinya...nasib baik juga nurse ari tu watkan temujanji utk chekup bulanan hari yang sama juga. so, bole la wat sekali, tak payah nak ulang alik ke klinik 2 kali untuk bulan ni. nurse ada cakap untuk test MoGTT kena datang awal coz masa untuk amik darah tu kena masa yg pertama iaitu dalam kul 8 - 9 pagi.oh ya, semalam kul 10 malam saya da start puasa da.. kul 7 pagi da kena gerak gi klinik..siap2 da mintak hubby balik awal, ye la minggu ni hubby keja shift malam. balik keja patutnya kul 7. tapi sebab nak temankan isterinya ni..suami pun balik awal..sukaaa!! love u sayang!!!

sampai kat klinik, orang da ramai...amik no giliran utk dafter checkup bulanan pun da dapat no 49...ha agak2nya yg dapat no.1 tu datang kul 5 kot..hehe..tapi x pa, tggu kena panggil untuk amik darah..redha dalam takut..nasib baik takut yg amat sangat pada jarum tu da bkurang..tak sampai sejam menunggu da kena panggil masuk bilik amik darah. hubby tggu kat luar tggu amik giliran utk daftar. saya plak pas amik darah terus je ke makmal..sekali wat urine test kat sana. kemudian  ktorg d panggil untuk minum air gula..jeng!jeng!jeng!...ha tiba da saat yang di nanti2, masuk bilik makmal tu sambil membayangkan camna la agaknya rupa air gula tu...betul ka apa yang org cakap cam gula 1kg d masukkan dalam cawan yang maha besar tu?? sekali tengok, x la besar mana pun gelasnya. standard la..x jgk penuh..tgk akak kat sebelah tu da start minum sikit2 dengan muka berkerut..OH MY!! teruk sangat ka rasanya?? ermmm x pa saya hidu dulu air tu, baunya x la kuat sangat...dengan bismillah saya minum air tu sampai habis...dan HABIS!! lega...x la teruk sangat pun rasanya. walaupun tekak ada rasa lain macam ckit..tapi ok la.ktorg pun d benarkan untuk minum air biasa.makan jak x bole..jadi kuar2 jak saya trs minum air mineral..sampai setengah botol saya minum baru lega tekak ni.Yeahhhh!!! berjaya minum air gula ngan jayanya tanpa muntah sedikitpun (bangga ngan diri sendiri) hehe...

then baru hubby datang bawak no giliran untuk chckup plak...hubby siap tnya da minum air gula ka?? saya jawab da! sambil senyum2...hubby cam x caya jak..haha..pelik la tu org ok jak pas minum air gula..padahal sebelum tu bukan men takut lagi..haha..ada small matter ma..x la manis sangat..tipu jak org yg cakap air tu d campur 1 kg gula..wat penat jak takut..hehe..pasni kena tggu jam 10.20 plak untuk amik darah kali ke 2...masi x bole makan lagi..ok tabah la..minum jak.sampai masa terus p bilik amik darah n serah diri untuk cucuk tempat yang sama juga.lengan belah kanan..hantar ke makmal pastu kul 2 pm baru leh dapat result. sementara tggu tu, balik dulu la..x larat kot nak tggu kt klinik tu bjam2..bgs kuar.balik uma jap rehat2. kul 2 lebih baru gerak gi klinik balik (sempat tdo jap..hehe) g makmal amik result. dan resultnya ialah 4.2 before & 6.2 after. jumpa doc n doc cakap result ok, x da kencing manis..syukur alhamdulillah... ^_^





eh, panjang plak entri kali ni...x penah2 taip entri sepanjang ni..apa2 pun thnx for reading kepada sesapa yang sudi baca... babai!! mmmuaahhhh!! ^_^

2 comments:

Sya Mimie said...

Teringat msa minum air gula hritu.. Kmbng tekak.. Loya. Dh la x blh minum air kosong lpas tu.

sigadispink said...

ye ke dear..kt cni boleh je minum air kosong lepas minum air gula tu..